maanantai 25. syyskuuta 2017

LIIKUNTA EI OLE TÄRKEÄÄ, SE ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ!

Osa tiedoista on poimittu kirjasta
UUSI KUNTOILIJAN KÄSIKIRJA jonka on kirjoittanut Lasse Seppänen ja Riku Aalto.
Tuota kirjaa on käytetty osittain oppimateriaalina Trainer 4 you:n Personal Trainer kursseilla.


LIIKUNTA EI OLE TÄRKEÄÄ, SE ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ!
Tuohon lauseeseen kiteytyy aika hyvin miun ajatusmaailma liikkumisesta

Arjen hyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta se liikunta ei ole numero yksi.
Lepo, arkiaktiivisuus ja ravitsemus menee edelle. Mutta omasta mielestä se liikunnan jälkeinen fiilis kyllä jo kertoo liikunnan olevan iso osa, koska se tuottaa mielihyvää.



Suomalaiset terveysliikuntasuositukset kehottaa harrastamaan kestävyysliikuntaa 2h 30min kohtuurasitteisesti tai 1h 15min rasittavasti per vk.
                             -näitä voi olla esim juoksu, kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti ym.

Samat suositukset suosittelee lisäksi harrastamaan lihaskuntoharjoittelua 2krt viikossa.
                             -kuntosali, kahvakuula, kehonpainotreenit ym.

mutta aina pitää muistaa, että tilanne täytyy katsoa henkilökohtaisesti ja jos liikunta täysin nollassa kannattaa pikkuhiljaa aloittaa.
Esim omalla kohdalla tuo suositusmäärä olisi ihan liian vähän koska tottunut liikkumaan paljon. Ja taas ihminen kuka ei ole yhtään harrastanut liikuntaa niin tuo on alkuun liikaa ennen kuin kroppa tottuu.


Mitä se hyvä kunto sitten on? 

-Hyvä kunto koostuu monesta eri osa-alueesta. Hyvä kestävyyskunto, lihastasapaino, voiman ominaisuus sekä liikkuvuus.
-usein ihmisillä on joku osa-alue hyvin hoidossa ja tottakai silti voi olla hyvässä kunnossa. Unelma tilanne olisi kun kaikkia näitä osa-alueita kehitettäisiin tai ainakin ylläpidettäisiin.


Jos seuraa nykypäivän medioita ja esim ihan lehtihyllyjä niin kyllähän se FITNESS on nyt IN.
Mutta ollakseen hyvässä kunnossa ei tarvitse olla fitness kunnossa. Tai ei ole pakko treenata joka päivä ja täysiä.

Usein tuolla miun FB ryhmässä "tavoitteenä terveellisempi elämä" monella ne tavoitteet on ulkonäköön liittyviä. Tavoitellaan timmiä kroppaa, sixpackia, piukkaa peppua ym.
Jokaisella meistä ne tavoitteet SAA JA PITÄÄ olla henkilökohtaiset ja itseä motivoivat.
Ja usein ne ulkonäköön liittyvät tavoitteet kulkee aika käsi kädessä terveellisen elämän tavoitteiden kanssa.

Aina jos halutaan saavuttaa tuloksia se vaatii panostusta ja työtä.
Sama pätee sen hyvän kunnon tavoittelussa. Se vaatii pientä panostusta tavoitteista riippuen mutta sihen on helpompi sitoutua kun on se tavoite ja haluttu lopputulos valmiina mielessä.

Mutta kun se hyvä kunto on jollain tasolla saavutettu niin siitä saa niin paljon terveyshyötyjä että se jos mikä on hyvä motivaattori.
Elintapasairaudet kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, kohonneet verenpainearvot ja verensokeripitoisuudet ym. näihin voidaan vaikuttaa liikunnalla ja ravinnolla.
Liikunta edistää terveyttä ja kohottamalla kuntoa voi ehkäistä sairauksia.
Usein peruskuntoinen & perusterve ihminen notkahtaa hetkeksi flunssasta ym pienestä ylilyönnistä.
Jos taas on huono kunto ja laiminlyönyt omaa fyysistä hyvinvointia pidempään niin on suurempi riski siihen että sairastuu useammin ja flunssasta ym toipuminen vie pidempään.

Mitä ootte tästä mieltä? Oletteko huomanneet tälläistä omalla kohdalla?
Koska itse sairastelin ennen paljonkin ja vieläkin joskus lasten taudit iskee mutta nytkin olen kunnolla ollut kipeänä viimeeksi tammikuussa ja olen varma että tällä puhtaalla ravinnolla, wellness tuotteilla ja liikunnalla on siihen iso merkitys.

Liikunta on kehomme normaalin toiminnan edellytys. se nostaa kuntoa, parantaa vireystilaa ja kaiken lisäksi ehkäisee uusien tautien kehittymistä.
Se onkin positiivista että nykyään tutkimusten mukaan liikuntaa harrastavia ihmisiä on enemmän kuin koskaan ennen. Mutta samalla taas lihavuus ja kansantautitilastot ovat suurempia kuin koskaan aiemmin. Jokuhan tässä yhtälössä mättää.
Miun ajatus tähän on että jokaisen aikuisen pitäisi noiden tietojen puitteissa panostaa siihen omaan hyvinvointiin ja näin ollen siirtää se opittu tieto ja taito omille lapsille. Niin syömisen kun liikunnan suhteen.


Meillä koko perhe harrastaa liikuntaa. Ja usein kuulee sen olevan syynä liikkumattomuudelle kun on ne lapset. Tottakai välillä ne omaakin treeniä hidastaa mutta oikea asenne ja valmiiksi ajatus että lasten kanssa tehty treeni on parempi kuin että sen jättäisi tekemättä. Ei se haittaa vaikka vähän tulee keskeytyksiä. Sitä paitsi se on lapsista hauskaa ja samalla saadaan yhteistä aikaa.

Mie olen itse vuosien varrella kokeillut varmaan lähes kaikkea. Juoksua, pyöräilyä, rullaluistelua, salibandya, pesäpalloa, tankotanssia, kehonpainotreeniä, spinningiä, ryhmäliikuntatunteja yleensäkin, frisbeegolffia, uintia, jalkapalloa, kuntosalitreeniä, joogaa, pilatesta ym

Ja tärkeintä siinä liikunnassa onkin se , että löytää sen oman lajin ja liikkumisen riemun!
Kun siitä tykkää mitä tekee on kynnys lähteä pienempi. Samat lajit ei sovi kaikille. Toinen tykkää kävellä rauhassa metsässä ja toinen juosta täysiä musiikit korvilla.
Itselläkin molemmat näistä suosikkeja mielialasta ja päivästä riippuen.

Joten rohkeasti kokeilkaa eri lajeja. Löytäkää se oma juttu ja oma intohimo. Se fiilis liikunnan jälkeen on niin upea, että jokainen varmasti nauttii siitä!

Ja jos siitä oikein innostuu voi omaa kehittymistä seurata erilaisin keinoin. Esim sykemittarilla, kuntotesteillä, polkupyöräergometritesteillä ym.
Ja jos kokee tahtovansa omaa liikuntaa viedä eteenpäin, mutta ei omin keinoin osaa edetä niin silloin on syytä hakeutua ammattilaisen puheille jotta saadaan ne omat tavoitteet katsottua eteenpäin ja suunnitelmat niiden toteutukseen tehtyä.

Tottakai on päiviä kun se treenaaminen ei vaan huvita pätkääkään. Jos se johtuu esim liian vähistä yöunista tai päänsärystä ym niin voi olla parempi jättää se treeni tekemättä. Siitä ei välttämättä saa mitään irti silloin. Mutta jos lähinnä kyseessä on pieni motivaatiopula niin silloin tällöin sitä joutuu itsekin vähän potkimaan itseään liikkeelle. Ja kun sen tekee niin hyvä fiilis taas palkitsee tehdyn treenin jälkeen.

Törmään usein siihen, että miulta kysellään millä ajalla mie kaiken tän teen ja miten jaksan treenata. Miulle henkilökohtaisesti se liikunta on se voimavara jolla mennään eteenpäin. Sen avulla jaksan kotityöt, omat työt, lasten asiat ym. Saan siitä niin paljon lisää energiaa.

Sitten muutama sana levosta.
Yllämainitussa kirjassa puhutaan, että lepo voi olla luonteeltaan rakentavaa tai nakertavaa.
Eli lepo voi olla lisää uuvuttavaa tai palauttavaa. Tämäkin on siis hyvin henkilökohtaista. Jotta halutaan levon olevan palauttavaa niin on sen oltava sopivasti suhteutettuna omaan kuormitukseen.

Uskon että jokainen oppii löytämään sen tasapainon levon ja liikunnan myötä. Yhtälailla kun kokeilemalla löytämään ne omat lempilajit.
Riittävä ja rauhallinen yöuni on levon sekä palautumisen kannalta korvaamattoman tärkeää. Muita keinoja palautua on mm. hieronta, työn tauottaminen , venyttely ja tietenkin ravitsemus.
Eli lyhyesti. Kun itse olen päivällä aktiivinen niin miulle riittää palautumiseen ne kunnon yöunet. Mie en halua enkä ehdi päivän mittaan sohvalla makoilemaan.


Vähän vielä ajatuksia arkiaktiivisuudesta.
Passiivisen arjen aiheuttamia ongelmia ei korjata edes päivittäisellä kuntoilulla. Jos istut 8h koneen äärellä ja keskimäärin 2-3h/pv telkkarin ääressä niin ei tunnin päivittäinen kuntoilu riitä ylläpitämään toiminta ja suorituskykyä.
Eli aktiivinen arki on tehokas toiminta ja suorituskyvyn ylläpitäjä.
Kun tekee pieniä oikeita valintoja pitkin päivää niin niistä pienistä puroista kasvaa oikein vuolas virta.
Ole sinnikäs!

Pyöräile tai kävele työmatkoja. Jätä auto kauemmas jotta tulee jaloittelua. Tee esim pihatöitä, liiku luonnossa, tauota työtä, tee taukoliikuntaa ym
Vietä aktiivista arkea esim pihatöiden ja lumitöiden kanssa.  Siirry paikasta toiseen esim kävellen, vältä hissiä ja touhua yhdessä lasten ja lemmikkien kanssa.


Jos taas jonain päivänä olet väsynyt, ehkä päänsärkyä alkamassa, stressaantunut niin kannattaa ottaa rennommin. Todennäköisesti et saa silloin treenistä edes mitään irti. käy rauhallisella kävelyllä tai vaikka venyttele. Tai jätä liikunta kokonaan sellaisena päivänä.



Yhteenvetona; liikunta mm. virkistää, auttaa painonhallinnassa, vähentää sydän ja verisuonisairauksien vaaraa, lisää hyvän kolesterolin pitoisuutta, alentaa verenpainetta, vähentää diabeteksen vaaraa ja antaa hyvän olon tunteen. Sekä säännöllinen liikunta lisää unen kestoa ja kohentaa sen laatua. Liikunta voi myös usein olla sosiaalista yhdessäoloa. Yhteiset liikuntahetket tuovat iloa arkeen.
”Alexander Stubb on joskus todennut: tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia lisäenergiaa jokaiseen päivään”
Mie olen ehdottomasti samaa mieltä. Miulta on kysytty joskus että onko miulla enemmän vuorokaudessa tunteja kun muilla, ehkä tuossa on se vastaus.






Ja nyt jos istut lukemassa tätä, ja olet siinä jo istunut pidemmän aikaa niin tässä siulle vähän faktaa siitä;
Istuessasi vapautat suuret asentoa pitävät lihakset kehoasi tukevasta työstä.
Etu ja takareitesi sekä pohkeesi rentoutuvat ja niiden verenkierto sekä aineenvaihdunta hidastuvat. Energiankulutuksesi putoaa puoleen seisoskeluun verrattuna.
Koska lihakset ei enää kuluta energiaa, veressä kiertävät ravintoaineet eivät siirry lihaksiin pilkottavaksi, vaan ne jatkavat matkaansa kohti rasvakudoksessa sijaitsevaa loppusijoituspaikkaansa. Hermojen ja lihasten hapensaanti heikentyy ja niihin alkaa kertyä kuona-aineita.
Veri ei jaksa kiertää aivoihin asti yhtä terhakkaasti ja päätä alkaa särkeä ja huimata.
Ajatukset eivät kulje ja vireystila laskee. Selän lihasten ja välilevyjen aineenvaihdunta hidastuu ja ne kuormittuvat varsinkin etukumaraan istuttaessa.
Minuutti minuutilta lihakset väsyvät hapenpuutteesta.
Veressä kiertävät käyttämättä jääneet ravinto-aineet kulkevat kohti varastointipaikkaansa ja kuluttavat sokkeloisella matkallaan verisuonten seinämiä aiheuttaen pieniä tulehdusreaktioita niiden pinnalle. Päivä päivältä tämä pieni ylimääräinen energia alkaa muodostaa kumpua keskivartalolle.


Eikö kuulostakin aika kauhealle. Joten nyt tämä takaraivossa jatkossa muistetaan se arkiliikunta. Ja tottakai silloin tällöin on hyvä ihan luvan kanssa lösähtää sohvalle makaamaan. 

ENERGISTÄ UUTTA VIIKKOA KAIKILLE <3





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6vk valmennuksen tuloksia

 Asiakkaiden luvalla kerron tässä Teille yhden naisasiakkaan sekä yhden miesasiakkaan tulokset kuuden viikon valmennuksen ajalta. Valmen...