tiistai 26. tammikuuta 2016

Polkupyöräergometritesti

kuva lainattu netistä. 
Eli otsikon mukaisesti, kävin eilen suorittamassa polkupyöräergometritestin. Olin odottanut tätä kovasti. Taisin jossain aiemmassa blogikirjoituksessa mainitakkin, että olen menossa.

Meillä koulussa oli silloin kestävyysjaksolla näistä puhetta ja sen takia ajattelin, että testi on hyvä tehdä itse, jos tulevaisuudessa sitä aion jollekkin asiakkaalle suositella.






Kopioin netistä pätkän mitä se polkupyöräergometritesti meinaa.

"Epäsuora polkupyöräergometritesti on kestävyyskunnon mittaamisessa eniten käytetty menetelmä. 
Tutkittava polkee sähköisellä, mekaanisella tai magneettisella vastusjarrulla toimivaa kuntopyörän kaltaista ergometripyörää syke- ja verenpaineseurannassa. Jarrutusvoimaa eli polkimien vastusta kasvatetaan portaittain testin kuluessa ennalta sovituin väliajoin ennalta määritellyn kuorman verran. Olleellista on, että säädettyyn vastukseen ja laskettuun polkemistehoon voi luottaa (ergometri on kalibroitava säännöllisesti). 
Polkemisen vauhti, kierrosnopeus, tulee pitää koko testin ajan tietyllä tasolla ja tätä seurataan pyörän kierroslukumittarin avulla. Testimenetelmä perustuu sydämen syketaajuuden ja hapenkulutuksen väliseen lineaariseen yhteyteen. Kuorma-sykepareista muodostetaan regressiosuora, joka ekstrapoloidaan testattavan mitattuun tai iän mukaan arvioituun maksimisykkeeseen ja suoralta nähdään maksimisykettä vastaava maksimaalinen polkemisteho. 
Tehon perusteella voidaan potilaan iän sekä kehon massan sisältävällä laskukaavalla laskea maksimaalinen hapenkulutus. Näin saatu hapenkulutuslukema on siis arvio tutkittavan maksimaalisesta hapenkulutuksesta ja kertoo luonnollisesti parhaiten tutkittavan polkupyöräilykunnosta. Maailmalla kerättyjen laajojen tutkimusmateriaalien perusteella sen avulla voidaan kuitenkin varsin luotettavasti arvioida yleistä kestävyyskunnon tasoa etenkin verrattaessa tutkittavan kuntoa oman ikäluokkansa ja sukupuolensa viitearvotaulukoihin. "


 Jäin näitä tuloksia vähän kuitenkin miettimään/epäilemään. No joo, onhan se nyt tiedossa, että miulla on ihan hyvä kestävyyskunto ja näin ollen ihan hyvä hapenottokyky.  Mutta olin aiemmin tehnyt Polar sykemittarilla Polarin hapenottokykytestin ja sillä seurannut omia tuloksia. Viimeisin VO2max tulos oli 42ml/kg/min ja nyt tämän testin mukaan se olisi 52,9 ml/kg/min.
Sain tän testin jälkeen kuulla, että tämä on ns. epäsuoratesti. On olemassa myös suoratesti jossa käytetään kasvoilla happinaamaria, jotta saadaan vielä tarkempia tuloksia. No oli miten oli, hyvä fiilishän tästä jäi kuitenkin. Miksi ei jäisi tuollaisilla tuloksilla.
Omat tulokset alla.




Naureskelin tuossa ystäville ja opiskelutovereille, että kun viime keväänä kävin sen elämäni ensimmäisen puolimaratonin juoksemassa aika vähällä valmistautumisella sekä ilman mitään suunnitelmia tai sykemittaria ja sykerajoja ym.
Nyt kun sitä on itsensä koukuttanut taas tuohon sykemittariin (yötä päivää kädessä) ja sitten olen nyt opiskellut näitä laskukaavoja jolla voidaan käyttää hyödyksi tuota omaa VO2max lukemaa sekä suunnitellut näitä harjoitusohjelmia ym.
Niin on nyt jo sellainen fiilis, että ensi kevään puolimaraton ei tule enää olemaan yhtä "hauskaa" ja "stressitöntä" kuin viime kerta. Nyt on tehtävä ajoissa jo juoksusuunnitelma ja laskettava valmiiksi vaikka ja mitä. Ja ehdottomasti sykemittari mukaan.
Jännä nähdä paraneeko se aika kaikella tällä panostuksella viime vuotisesta.


Sellaisia ajatuksia tällä kertaa. Loppuun vielä maininta, että nyt on vihdoin miun yrityksellä omat kotisivut.
Vielä niitä tulee varmasti hiottua mutta alkuun pääsee näillä.
Käykääs


Pääset suoraan kotisivuilleni tästä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6vk valmennuksen tuloksia

 Asiakkaiden luvalla kerron tässä Teille yhden naisasiakkaan sekä yhden miesasiakkaan tulokset kuuden viikon valmennuksen ajalta. Valmen...