sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Elämäntapamuutoksen kompastuskiviä

Elämäntapamuutos!! 

Monelle taitaa jo pelkästään tuo sana tuoda ahdistusta ja stressiä.
Mitä sana siulle merkitsee??

Mediassa puhutaan jatkuvasti, että ei pidä olla dieetillä vaan tehdä se elämäntapamuutos.
Helpommin sanottu vai mitä?!

Matkalla kohti tätä uutta elämää voi olla monenlaisia ongelmia ja kompastuskiviä.
Todennäköisesti jokainen tietää suunnilleen sen miten syödä ja että pitää liikkua jos tulosta tahtoo saada aikaan.


Usein ongelma voi olla se, että aloitetaan liian kovaa ja into kohta laantuu.


Mutta jos ajatellaan nyt tilanne, että olet täysin sitoutunut tähän elämäntapamuutokseen. Olet joko 
A. hankkinut itse tietoa liiikunnasta ja ravinnosta, tai 
B. hankkinut ammattilaisen apuun esim ravinnon tai liikunnan puolella.



Lähtökohtaisesti nythän sinun pitäisi muutoksessa sitten onnistua. Nyt on ohjelmat ravintoon ja liikuntaan. Enää puuttuu se toteutus.

Mutta valitettavasti usein se ei mene ihan näin yksinkertaisesti.

Kun puhutaan elämäntapamuutoksesta eikä esim 4vk kestävästä dieetistä niin matkalle mahtuu monenlaista. 

Lyhyellä dieetillä saat todennäköisesti tulosta nopeasti, mutta ongelma onkin sitten siinä, että dieetin jälkeen paino palaa ennalleen jos ollaan esim vedetty liian rajuilla miinuskaloreilla.



Nykypäivänä lähes kaikilla arki on todella hektistä ja haastavaa. Ei ole itsestään selvyys, että on aikaa treenata monta kertaa viikossa tai ajan kanssa aina miettiä niitä ruokia tarkkaan.

Sen takia niitä muutoksia pitäisi tehdä pikkuhiljaa. Alkaa sisäistää niitä uusia tapoja hissukseen jolloin sitä saa sujutettua niitä arkeen ihan huomaamattaan. Näin ollen sitä aikaakin sinne jää helpommin niille uusille asioille. Koska se ei tunnu enää niin työläältä se edellisellä viikolla/ aiemmin opittu tapa.



Otetaan esim viikolla 1  tavoitteeksi mennä ajoissa nukkumaan. Viikolla 2 tavaksi ruveta juomaan tarpeeksi vettä. Viikolla 3 voisi jo pitää huolen siitä että vähän panostaa ruoan sisältöön. Esim alkuun pieniä muutoksia kuten valita maustamatonta jugurttia sokerisen tilalle. Vaalean pastan sijaan tummaa. Vaalea leipä korvata täysjyvällä ym ym.

Tämä siis vain esimerkki ja tätä voisi jatkaa vaikka miten kauan, mutta näen, että paras ei ole kerralla tehdä isoa muutosta.


Tai jos saat alkuun paljon oppeja kuten noissa omissa 4vk valmennuksissa joita säännöllisesti vedän, niin silloinkin tämän 4vk jälkeen toivottavasti on niitä uusia tapoja opittu jotta jäävät jatkossakin osaksi arkea.
Näissä olen 4vk ajan päivittäin yhteydessä asiakkaisiin.


Miulla on myös niitä pidempiä 12vk valmennuksia joissa ei päivittäin olla tekemisissä. Ajatus siinä on, että olen taustalla tukena ja autan tarvittaessa. Ja tietenkin alkuun annan ohjeita miten startata.
Näissä aika on jo sen verran pidempi, että pitäisi alkaa opitut tavat olla sisäistetty kunnolla.



Mutta nyt tuohon itse otsikkoon.

Eli listasin Teille kymmenen asiaa jotka itse näen olevan niitä syitä joihin se elämäntapamuutos voi kaatua. Toivottavasti ei kokonaan, mutta ovat esteitä matkalla kohti sitä terveellisempää elämää.
Joten varmista, että nämä asiat ovat kunnossa matkalla kohti omaa uutta elämää.



1. UNI

Unen pistän ykköseksi. Professori Timo Partonen on kirjoittanut seuraavaa:

Kylläisyydestä viestivän leptiinin pitoisuus laskee ja nälästä viestivän grelliinin pitoisuus lisääntyy verenkierrossa jo parin liian vähille unille jääneen yön jälkeen. Siksi riittämätön yöuni lisää ruokahalua. Huonosti nukutun yön jälkeen varsinkin iltapäivän ja illan tunnit on ns vaarallista aikaa. Väsyneenä alkaa tehdä mieli herkkuja. Makeita ja suolaisia hiilaripitoisia ruokia.

Jatkuva univaje on selkeä riski ylimääräisten kilojen kertymiseen.

Mie olen itsekin elänyt vaihetta kun on pieniä lapsia ja kotona ei nukuta. Muistan vieläkin kun yöllä on herätty kymmenenkin kertaa monta yötä putkeen. Kyllä siinä välillä usko alkaa loppumaan. Olen onnellinen kun nyt lapset ovat jo sen ikäisiä, että nukkkuvat hyvin.
Silloin kannattaa nukkua myös esim päivällä lasten kanssa. Ja jos on ympärillä tukiverkostoa joka tulisi viemään lapset vaikka ulos jotta saat huilata muutaman tunnin niin käyttäkää ihmeessä hyväksi.

Nukkuminen on myös todella tärkeää palautumisen suhteen.

Univajeesta stressaantuneena vastustuskyky heikkenee. Kun kärsit univajetta niin kaikki pöpöt ja taudit tarttuu helpommin.

Harvemmin sitä edes väsyneenä jaksaa lähteä salille tai lenkille. Vaikka todennäköisesti esim lenkkeily saattaisi piristää. Mitään kunnon juoksulenkkiä tai salitreeniä liian väsyneenä taas on turha mennä tekemään. Tuskin sillä saa tulosta aikaan.


Syitä voisi listata vaikka miten paljon lisää, joten ei lienee ihme, miksi listaan unen tarpeen sijalle yksi.


2. STRESSI

Stressikin taitaa olla nykyään aika yleinen käsite. Sitähän voi olla monenlaista. Ja yleensä pitkään jatkuva stressi voi olla monien kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, lihavuuden ja masennuksen taustalla.

Stressin joka aiheutuu univajeesta sanotaan lisäävän rasvan kertymistä vyötärölle ja sisäelimiin.
Tässä siis hyvin kiteytyy kohdan 1 ja 2 tärkeys.

Mutta mie nyt enimmillään tarkoitin tässä stressillä sitä, että moni ottaa jo stressiä siitä itse elämäntapamuutoksesta. Aletaan liian kiivasti käydä vaa'alla. Aletaan ottaa stressiä kun tulosta ei synny. Treenataan jo liikaa ja liian kovaa tuloksia odotellessa.  Joten näin ollen aiheutetaan itse sitä stressiä ja ollaan itse esteenä omalle elämäntapamuutokselle.

No taas helpommin sanottu kun tehty, että älä stressaa. Ei onnistu aina omallakaan kohdalla. Mutta koettaa pistää asioita tärkeysjärjestykseen. Hävittää vaikka sen vaa'an hetkeksi ja keskittyy niihin pieniin onnistumisen askeliin tässä muutoksessa.


3. RUOKA-ANNOSTEN KOOSTAMINEN

Ja kyllähän se ruoka tässä on todella isossa osassa! Ketään en kehota elämään minkään keittiövaa'an kanssa. Siitähän sitä stressiä vasta tuleekin. Mutta kun esim itse teen asiakkaille henkilökohtaisia ravinto-ohjelmia niin kehotan vaa'an hankkimaan sen takia, että alkuun vähän kurkkaa niitä annoskokoja. Aloittaa samantien opettelemaan silmämääräisesti arvioimaan annettuja määriä.

Ja aina ei tietenkään ole pakko ammattilaiselle maksaa ohjelmasta. Netti on täynnä ideioita, ohjelmia, laskureita ym joilla pääset alkuun jos koet oiken annoskoon määrittämisen haastavaksi.
Mutta onhan siinä aina etua kun ostat ohjelman henkilökohtaisesti, koska tiedät sen olevan juuri siulle suunniteltu.


Mutta sillä pääset pitkälle kun syöt 3-4h välein. Koostat ateriat niin että aina aterialla on hyviä rasvoja, proteiinia ja hitaita hiilaireita. Syöt reilusti kasviksia. Käytä mielikuvitusta hedelmä- ja vihanneshyllyllä jo ja osta rohkeasti uusia erilaisia kasviksia ja testaile.






4. HALU JA TAHTO

Onko ne kohdillaan? Onko se ajatus vaan, että olisi kiva olla hoikempi, olisi kiva jaksaa liikkua enemmän mutta jos sohvanpohjalla makoilu on vielä kivempaa ja suklaan syönti maistuu niin ehkä ne halu ja tahto muuttua ei ole vielä tarpeeksi kovat.

Tästä päästään suoraan seuraavaan joka voisi melkein olla samassa kohdassa, eli


5. MOTIVAATIO

Eli mikä se oma motivaatio tähän hommaan on. Miten kovin sitä elämäntapamuutosta haluaa eli onko se motivaatio kohdillaan! Riippuu tietenkin tavoitteista.
Mutta jos palataan tekstin alkuun jossa puhutaan siitä, että ajatellaan tilanne jossa siulla on ammattilaisen tekemät ravinto- ja treeniohjelmat. Eli käytännössä ne työkalut muutokseen on. Mutta jos ei ole motivaatiota aloittaa tai jatkaa aloitettua, niin ei silloin valitettavasti tule tulosta. Ainakaan pidemmällä tähtäimellä.


Seuraavakin kohta voisi mennä lähes tähän samaan;


6. LÄHTÖKOHTAISESTI VÄÄRÄT TAVOITTEET

Ja siis tää voi kuulostaa vähän tyhmälle otsikolle. Koska tietenkin jokaisella on ne omat tavoitteet ja mikään tavoite ei ole huono tai väärä.

Se mitä tällä haluan sanoa on, että...

esimerkiksi tavoite on saada pari kiloa pois painoa, jotta näyttää paremmalta.
Liikunta ei kiinnosta ja sitä tehdään sen aikaa että tavoitteeseen päästään.
Kohta ollaan taas lähtötilanteessa. Eli asetetaan tavoitteita, jotka eivät kanna pidemmälle.
Tärkeimpinä tavoitteina olisi hyvä pitää esim omaa terveyttä. Jos ei välttämättä nyt puhuta vakavista sairauksista (reilun ylipainon kanssa niitäkin pitää miettiä) Niin ihan esim perusflunssat ym.
Kun panostetaan omaan terveyteen liikkumalla ja syömällä puhtaasti silloin voidaan hyvin, pysytään terveenä, iho voi paremmin ja painoa putoaa niin haluttaessa.


7. LIIKUNNAN PUUTE

Puhutaan aina, että 80% painonpudotuksesta tehdään keittiössä ja näinhän se onkin. Liikunta on hyvä lisäboosti siihen. Mutta silti liikkuminen on ihmisen terveydelle erittäin tärkeää.
Sen ei tarvitse olla verenmaku suussa 110 lasissa painamista. Käy vaikka kävelemässä jos ei muuta. Tietenkin lihaskuntotreeni on myös tärkeää ja ikää kun tulee sen merkitys korostuu jotta kroppa pysyy kunnossa mahdollisimman pitkään.

Treenaa siis lajeja joista pidät! Älä tee väkisin sitä mitä kaveri tai naapuri tekee. Kokeile rohkeasti lajeja ja testaile. Etsi se oma liikuntamuoto josta nautit! Uskon, että varmasti jokaiselle löytyy jotain.

Ja seuraava nyt on täysi vastakohta tälle;


8. LIIALLINEN LIIKUNTA

Eli myös niin käy usealle, että innostutaan uudesta elämäntapamuutoksesta niin että liikutaan ihan älyttömästi. Joka päivä on jotain jumppaa ja treeniä. Tätä jaksetaan jokunen viikko kunnes väsähdetään ja huomataan kohta, ettei sinne jumppaan enää huvita lähteä ollenkaan.
Pitäisi löytää se itselle sopiva määrä liikuntaa jonka tietää jaksavansa aina. Ja tottakai voi olla kevyempiä ja rankempia viikkoja. Mutta ei tosiaan niin rankkoja, että into lopahtaa kokonaan.


9. TUEN PUUTE LÄHEISILTÄ

Tämän sijoittaminen asteikolle 1-10 oli hieman hankalaa. Joissain tilanteissa tämä voisi olla ykkösenä, koska jos et saa mitään tukea voi olla ettet lähde muutosta edes kokeilemaan.
Mutta toisaalta jos kaikki muut yllämainitut ovat kohdillaan niin se voi olla että sitä sisukkaasti lähtee silti yrittämään/ toteuttamaan muutosta.
Harmittavan usein asiakkailta kuulee, että esim puoliso tai ystävät ihmettelee miksi tälläistä tehdään tai päivittelee että et kuitenkaan onnistu.
Todella harmillista. Kerro rohkeasti myös läheisille miksi haluat omia elämäntapoja muuttaa. Kerro omista unelmista ja tavoitteista.


10. OHJEIDEN NOUDATTAMINEN

Ja jos ei niitä annettuja ohjeita noudata niin eihän sitä tulosta tule. Muistakaa tässäkin se pienin askelin. Jos on fiilis, että hitto kun oot saanut hyvät ohjeet mutta ei vaan tule noudatettua.  Ehkä silloin joku yllämainituista ei ole kunnossa. 
Aloita ihan pienistä asioista ja ota vaikka kk päähän tavoitteeksi että noudatat ohjeitä täysin. 
Sitäkin kuulee asiakkailta, että sain siulta ne hyvät ohjeet mutta en oo saanut noudatettua.
Miusta tää viimeinen pinoaa yhteen kaikki aiemmat. 

Jos siulla on ohjelmat, motivaatio on kohdillaan, uni on riittävää, elämä ei ole liian stressaavaa, perhe tukee muutosta niin en näe kyllä enää mitään estettä ettetkö siinä onnistuisi! Muista kuitenkin, että tottakai muutos vaatii myös itsekuria.


JA MUISTA OLLA ARMOLLINEN ITSELLESI! 
Pienet retkahdukset eivät kaada mitään eikä vie saavutettua pois. Ihmisiä tässä ollaan eikä mitään supersankareita. Jokaisella on hyvät ja huonot päivät. Ja kun ajatellaan loppuelämäksi sitä elämäntapamuutosta, niin on herkuttelu silloin tällöin osa sitä.


PALKITSE ITSEÄ ONNISTUMISISTA! OLE YLPEÄ SAAVUTETUISTA SAAVUTUKSISTA! Joku fiksu on joskus sanonut, että olet itse itsesi pitkäaikaisin kumppani. Huolehdi siis siitä suhteesta ja voit olla muille entistä enemmän läsnä kun itsellä on hyvä olla.

ARVOSTA ITSEÄSI, älä vähättele saavutuksiasi.  

Tehdään viimeistään vuodesta 2018 se ensiaskel omaa tavoitetta kohti <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6vk valmennuksen tuloksia

 Asiakkaiden luvalla kerron tässä Teille yhden naisasiakkaan sekä yhden miesasiakkaan tulokset kuuden viikon valmennuksen ajalta. Valmen...