maanantai 22. kesäkuuta 2015

Ajatuksia painonpudotuksesta

Heti alkuun haluan sanoa, että en oo todellakaan mikään ammattilainen ja nää on vaan miun mielipiteitä, mutta toivottavasti niistä on jollekkin apua.
Vuoden kuluttua olen sitten virallisesti PT, kuntosalivalmentaja sekä hyvinvointivalmentaja joten sen jälkeen osaan varmasti auttaa teitä vielä enemmän.
Mutta nyt asiaan. Painonpudotus ei todellakaan ole mikään helppo ja nopea projekti jos kiloja on enemmänkin tiputettavana.  Sen takia neuvonkin muuttamaan elintapoja pikkuhiljaa kohti parempaa. Moni varmasti haluaa nopeasti tuloksia sen jälkeen kun on tehnyt päätöksen laihduttaa, mutta jos valitaan joku "ihmedieetti" jolla painoa tiputtaa niin todennäköisesti kilot tulevat nopeasti takaisin kun dieetin jälkeen palataan niihin omiin vanhoihin tapoihin. Eli periaatteessa voisi kai sanoa, että vaikeinta tässä taitaa olla se jo pudotettujen kilojen ylläpito. Ettei paino enää nousisi.

Ja osa voi nyt ajatella, että mikä mie oon neuvomaan suht hoikkana. Mutta itsellä myös keskimmäisen raskauden jälkeen jäi noin 18 kiloa jotka ei sitten vaan itsestään hävinnytkään. Silloin jouduin ensimmäisen kerran eläissäni miettimään miten siitä ylipainosta pääsee eroon ja vajaassa puolessa vuodessa pääsin. Se vaati kyllä paljon itsekuria ja sisua. Ja tälläkin hetkellä paino kiikkuu siinä rajoilla koko ajan mihin itse olen tyytyväinen, joten luovuttaa ei voi.

Miun ENSIMMÄINEN NEUVO on, että miettikää tarkkaan MIKSI tahdotte painoa pudottaa ja paljon. Vaikka edetään pikkuhiljaa niin päätös siitä että aikoo onnistua ja selvä tavoite helpottaa kummasti projektia. Kun on huono päivä ja ei meinaa millään löytää motivaatiota niin muistaa ne omat tavoitteet ja haaveet ja se varmasti ainakin vähän auttaa. Jos on niitä tavoitevaatteita niin katsoo niitä tai jos on joku vanha kuva mihin mittoihin on aikonut.päästä niin kurkkaa taas sitä kuvaa ja varmasti häviää osa makeanhimosta.

TOINEN NEUVO, Aseta tavoitteita. Ei pelkästään se lopputulos -15kg esim vaan aseta myös välitavoitteita. Esim. Kun on ensimmäinen 5kg lähtenyt ostat vaikka itselle jotain kivaa tai palkitset itsesi vaikka hieronnalla tai kampaajalla.

KOLMAS NEUVO, Muista säännölliset ateriavälit. Noin 3h välein olisi hyvä syödä jotain. Mahduta päivään aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala ja 1-2 välipalaa. Sekä muista juoda vettä riittävästi.
Veden määrä, ruoan määrä ja ruoan sisältö ovat niin henkilökohtaisia joten niitä en kehtaa tähän ruveta kirjoittamaan. Jos tahdotte tietää enemmän niin voin antaa muutamia ehdotuksia tai facebook ryhmässäni "Tavoitteena terveellisempi elämä " voitte lukea muutamia ruokavalio esimerkkejä.
Kunhan olen alalle valmistunut osaan antaa henkilökohtaisempaa opastusta näissä ravintoasioissa.

Täältä pääset facebook-ryhmäni sivulle

Ja näistä ravintoasioista tahdon vielä sanoa, että etsikää tietoa netistä ja käyttäkää mielikuvistusta niiden ruokien kanssa. Näistä terveellisistä ruoista voi nimittäin tehdä todella maukkaita.

NELJÄS NEUVO, Liikunta. Jokainen tekee sitä oman kunnon mukaan. Jos ei kykene rankkoihin aerobisiin treeneihin niin jo pienikin kävelylenkki on hyvä. Tai vaikka uinti, se sopii monelle. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä tahtia. Ja omasta mielestäni liikunta on lähinnä pääkopalle hyväksi. Sen jälkeen on niin hyvä fiilis ja usein aamulla toteutettu treeni auttaa myös siinä, ettei tee mieli herkkuja. Tai vaikka tekisi mieli, niin ajattelee niin että aamun treeni menee hukkaan, niin sitten ehkä pystyy olla erossa.

VIIDES NEUVO, jätä napostelu. Kun syöt säännöllisesti niin ei tarvitse napostella pitkin päivää. Siitä tulee huomaamatta ylimääräisiä kaloreita.

KUUDES NEUVO, älä ole liian ankara. Vaikka ruokavaliota pitää noudattaa tarkkaan, niin jos sattuu repsahtamaan, siitä vaan tiukasti jatkamaan. Ei pidä rypeä itsesäälissä ja sen takia jatkaa herkuttelua. Koska tästä on kuitenkin tarkoitus tehdä elämäntapa niin kyllä välillä saa myös herkutella.

Ja viimeiseksi, toisten tuki on iso apu tässä. On hyvä jos on tukijoukkoja, tai kuten meillä nyt tuo ryhmä facebookissa niin voi aina kysyä neuvoa, avautua omista ajatuksista ym. muille jotka ovat samassa elämäntilanteessa ja siitä on suuri apu kaikille.

Toivottavasti näistä on jollekkin edes apua. Periaatteessa itsestään selviä asioita, joita välillä vaan meinaa unohtaa.


















3 kommenttia:

  1. Mie en tiennytkään et sie oot alkanu opiskella PT:ksi.. Mut täytyy sanoa, et toi ammatinvalinta sopii siulle niinku nenä päähän ☺

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

6vk valmennuksen tuloksia

 Asiakkaiden luvalla kerron tässä Teille yhden naisasiakkaan sekä yhden miesasiakkaan tulokset kuuden viikon valmennuksen ajalta. Valmen...