lauantai 28. lokakuuta 2017

Hyvää yötä-kauniita unia


Kunnon yöunet, onkohan mitään sen parempaa!
Nyt kun vihdoin itsekin saa nukkua täysiä öitä, niin se tunne on ihana kun painaa pään tyynyyn ja tietää, että kohta uni tulee. 
Tietää jo käydessään, että oikeasti saa nukkua hyvin.

On se ihanaa!

Uni on meille palautumisen ja kehittymisen kannalta todella tärkeää. Jos unet jää usein liian lyhyiksi alkaa väsymys vaikuttaa aistitoimintoihin sekä fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn sekä oppimiseen.


Itse kolmen lapsen äitinä on vieläkin liian tuoreessa muistissa kuluneet vuodet jotka lapset valvotti. Jokainen oli aika huono nukkuja. Nuorin lapsista joka on nyt jo 3v valvoi lähemmäs 2vuotiaaksi yöt. Heräili monta kertaa yössä. Keskimmäinen oli yhtä huono nukkuja ja silloin menin töihin jo hänen ollessa alle 1v niin muistan monet monet aamut kun töihin lähtö tuntui ylitsepääsemättömältä muutaman tunnin unilla.
Vanhin lapsistani on jo 15v joten hänen unistaan en enää niin tarkkaa edes muista.

Unen tarve on jokaisella yksilöllinen. Itse tarvitsen 8h unta noustakseni pirteänä. Usein ne jää noin 7h ja silloin herättessä hieman väsyttää. Silloin tällöin käy niin että uni jää 6h kieppeille ja se on ihan liian vähän. Nyt taas viikonloppuna kun vapaata niin esim viime yönä nukuin 9h. Voi sitä oloa kun aamulla heräsi. Niin täynnä virtaa ja pää täynnä ideoita ja ohjelmaa päiväksi. 
Joten jokainen varmasti löytää ja oppii tuntemaan sen oman unen tarpeen.
Sanotaan että se riittävä määrä unta vaihtelee juuri siinä 8h molemmin puolin. Toiselle riittää 7h ja toinen taas tarvitsee säännöllisesti 9h.

Viikonloppuisin rakastan nukkua lasten kanssa päiväunet. Ihanaa luksusta johon ei ole yleensä mahdollisuutta kuin sen kerran viikossa.

Jokainen meistä kuitenkin tarvitsee unta palautuakseen, jaksaakseen ja pysyäkseen vireänä.

Ylempänä lueteltujen lisäksi univaje myös syö tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä, havainto- ja hahmotuskykyä ja siten myös aiemminkin mainittua oppimiskykyä.
Tämän olen huomannut, että uuden oppiminen ei viime vuosina ole käynyt enää yhtä helposti kuin ennen. Uutta kyllä oppii mutta se vaatii työtä!
Olen nyt vuoden verran saanut nukkua pääosin aina täysiä öitä mutta sitä ennen tuli tuollainen 4v mentyä putkeen sillä, että pahimmillaan herätään 10 krt yössä niin tuntuu, että nyt vasta alkaa enin väsymys helpottaa. 
Ei miulla oo tieteellistä faktaa siitä kauan tuollaisen 4vuoden valvomisen / huonosti nukkumisen jälkeen vie aikaa että sitä on ns nukkunut univelat pois.

Nyt se tuntuu siltä, että mitä sitä aina valitti. Mutta silloin kun ei helpotusta näy niihin uniin niin se on välillä aika lohdutonta. 
Ja sen tuo vuosien valvominen on jättänyt, että arvostaa unta enemmän kuin koskaan ennen.

Jatkuva unvaje herkistää myös mielialan vaihteluille sekä laskee suorituskykyä huomattavasti. Univaje myös lisää hermostuneisuutta sekä alavireisyyttä.

Joten jos tuntuu että pimeä ja kylmä syksy on jotenkin masentavaa ja ei meinaa jaksaa harrastaa liikuntaa tai muutenkin syömiset menee retuperälle kun sohvanpohja vetää puoleensa suklaan kanssa... 

niin yksi helppo muutos kohti sellaista elämäntapa muutosta on kiinnittää huomiota omiin yöuniin. Pidä vaikka viikon ajan kirjaa paljon tuli nukuttua. Laittaa aamulla ylös monta tuntia unta tuli. Jos huomaat että se jää jatkuvasti reilusti alle tuon suositellun niin kannattaa ensin muuttaa sitä unirytmiä. Uskon että sen jälkeen on helpompi alkaa miettiä ruokavaliota, liikuntaa ym ym
Ja vaikka syömiset ja liikunta olisi hallussa niin silti se oikea määrä unta on tärkeää esim kehittymisen takia. 

Sanotaan myös, että jos ennen nukkumaan menoa lukee sähköposteja, pelaa pelejä, on kännykällä sosiaalisessa mediassa ym niin se kuulemma nostaa adrenaliinitasoja ja sekin voi olla uniongelmien aiheuttaja.
Itse syyllistyn tähän, että viimeiseksi illalla käyn esim facebookissa tai instagramissa mutta en ole sen huomannut kyllä vaikuttavan unen laatuun.
Ehkäpä otan itsekin testimielessä viikon ajan niin ettei puhelin tule enää mukaan sänkyyn. Katsotaan näkyykö vaikutusta. Koenko aamulla olevani pirteämpi.




Tässä muutamia vinkkejä hyvään uneen;

*säännöllinen elämänrytmi on tärkeää jaksamisen kannalta
*Liikunta parantaa unen laatua
*Oikeanlainen patja ja tyyny ovat todella tärkeät
*Raittiissa ilmassa uni maistuu paremmin. Tuuleta makuuhuonetta ja petivaatteita
*Pimennä makuuhuone
*Ota silloin tällöin päiväunet jos mahdollista




Ja kellohan alkaa olla taas sen verran, että itsekin pääsen jo peiton alle ja painamaan pään tyynyyn.
Huomenna taas virkeänä uuteen päivään!

  NAUTI HYVISTÄ YÖUNISTA!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

6vk valmennuksen tuloksia

 Asiakkaiden luvalla kerron tässä Teille yhden naisasiakkaan sekä yhden miesasiakkaan tulokset kuuden viikon valmennuksen ajalta. Valmen...